HTML

A rész is Egész...

Életem egy hömpölygő kérdésfolyam. Minden kérdés egy kapu az ismeretlenbe, melyet ha feltárok, felsejlenek mögötte a válaszok, melyek elvezetnek valódi Önmagamhoz, a végtelen megsejtéséhez.

Igen! Ez egy Önkeresés, egy belső utazás, mely az Éntől az Egységtudatig kanyarog. Mivel minden mindennel összefügg, ez nem más, mint egy kozmikus pillangóeffektus, a körtáncok körtánca, melyben együtt tobzódunk mindannyian, Te és Én is.

Téged is bátorítalak, ha már erre jártál, hogy szólj hozzá, vagy tegyél fel kérdéseket, hogy együtt fejtsük meg ezt a kozmikus keresztrejtvényt.

Hozzáfűzött gondolatok...

Címkék

2008.05.23. 12:56 tsend

Az egyik legnagyobb kísérlet: a szufi költészet! A szavak mögötti lét, szavakba öntése...

A szavak korlátja ott rejlik, hogy megpróbálnak "betűkoktélokba" sűríteni minden létezőt és nem létezőt! Nyilván lehetetlen, hisz, hogy foghatja, meg egy szó lényeget? Hogyan festhet le egy szó egy élményt (még egy tárgy is élmény, nem csak pusztán kézzelfogható entitás), ráadásul úgy, hogy az az élmény mindenkinek mást és mást jelenthet. Furcsaság az egészben, hogy az emberiség mégis a szavak bűvöletében él, nem akarván kibújni azokból, korlátokat épít maga köré. Félreértés ne essék, a szavak, s az ebből felépülő nyelvek gyönyörűek, de csak "jelzőtáblák", nem a lényeg hordozói.

A költészet (legyen akár lírai vagy prózai) a szavak szintjén a Majdnem "tökéletes" kifejező, hisz metaforák lüktető táncával többletélményt varázsolnak a puszta szavak sűrűjébe. Persze mint minden szó, így a költemények is kvázi "veszélyt" (félreértelmezést) rejtenek magukban: ha csak a hullámzó szavakra figyelsz, legyen zenéjük bármily varázslatos, fessenek ezernyi képet, mégis lekésheted a lényeget. Hisz a szó csak a felszín, a jelentés árnyalat, de ezek egyszerre (egy lélegzetnyi pillanatban) mind egy helyre mutatnak, színtiszta tudatra, ami TE vagy.

Nagyon mély hatással van rám Jelalludin Rúmi költészete, átsugárzik rajta az Időtlen, szinte magával ragadott az igazán megélt emberi lét misztériuma. Eredetiben nem olvashattam, de úgy érzem lényeg a fordításban is megmaradhatott, hisz az nem a szavakban rejlik.

Egy kis ízelítő Ruminak, a legnagyobb szufi misztikus verseiből:


HIT ÉS HITETLENSÉG
(Franyó Zoltán fordítása)

Uram! Mind, ki hisz vagy ki nem hisz, mit árt?
Ha kétlők pörölnek, se tesz semmi kárt!
Nem ismer, ki énjébe nem szállt le még,
A lángban se hisz, lám, a tönk, míg nem ég.
Mit kívül mutatsz, az mint árny surran el,
A vágyunk lehet csak, mi lényedre lel.
A szellem s a lét ősi kútfője vagy,
Mi tőled kiindul, beléd tér, te Nagy!
Igazság ered tőled és fut beléd,
Amit látsz: csupán fény meg árnyék a lét.
Vad árból kis ér lesz, kis érből vad ár,
Közöttük folyó s pára körtánca jár;
Kezed fogja szent rendbe és fejti szét,
Mint földet s egét, mint a partot s vizét.
Sziromként pereg szét napod mindahány,
De számodra nincsen se nagy, se parány.
Se multad, se mád nincs, nem ér hő, se fagy,
A Minden te voltál s a Minden te vagy.
Mit ér hát a hitlen kevélység s a hit?
Halandó nem áldhat, nem átkozhat itt.
Mit ember teremtett, ha rossz az, ha jó,
Mint kis polyvaláng, semmivé illanó;
Ha töprengve fürkész az ész, mégse lát,
Csupán kik szeretnek, találnak reád!

(Ha megfogott, többet is olvashatsz ide kattintva!)

Végezetül egy angol nyelven elszavalt Rúmi vers!

1 komment

Címkék: vers lét költészet tudat lényeg szufi rúmi


A bejegyzés trackback címe:

https://tsend.blog.hu/api/trackback/id/tr68483860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ayzen 2010.10.19. 17:21:23

Nagyon szeretem MAULÁNÁ DZSALÁL-AD-DÍN MUHAMMAD Rumi verseit.
Igazi átélése lehetett a javából. Versei csodásan mély lelkiségről, és az EGY-ségben megélt átalakult boldogságról szólnak. Verseiben a bánat is öröm. Átlényegülve ugyanis már minden "AZ"
süti beállítások módosítása